29. januar 2010

Vic Falls & Joburg

Etter aa ha sovet paa en tynn og hard madrass i telt i 11 dager var det veldig deilig aa ankomme Drifters Victoria Falls Inn med myke senger og ordentlig bad. Foerste kvelden her var det tradisjonell afrikansk middag med tilhoerende underholdning. Her moette vi ogsaa en annen gruppe som var paa en annen Drifters tur i Afrika. Gruppa bestod av aatte personer, og jeg tror baade Marit og jeg og de italienske damene satte pris paa aa moete nye mennesker aa prate med. Paa kvelden testet vi ut utelivet i Zimbabwe sammen med de tre norske guttene fra den andre gruppa og guidene for begge gruppene. I Vic Falls var det ikke anbefalt aa bevege seg utendoers paa kveldstid, ikke bare paa grunn av kriminalitet, men fordi elefanter kunne finne paa aa gaa rundt i gatene. Heldigvis opplevde vi hverken elefanter eller kriminalitet saa lenge vi var her.

Marit proever seg paa tradisjonell afrikansk dans foerste kvelden paa Drifters Victoria Falls Inn.

Foerste hele dag i Vic Falls gikk Marit og jeg for aa ta en titt paade beroemte Victoriafallene. Det var et ganske stort omraade, og vi brukte god tid paa aa faa med oss alle utkikkspostene. Vaeret var dessverre veldig daarlig, og i tillegg til at vannet sprutet fra fallene, boettet det ned fra himmelen. Av den grunn ble det daarlig med bilder fra fallene, men vi har i hvert fall bildene av de spektakulaere fallene i hodene vaare. Kvelden var det sunset cruise paa Zambezi River som sto for tur og deretter middag paa tradisjonell afrikansk restaurant. Her smakte vi impala, boeffel, krokodille og vortesvin i tillegg til diverse tilbehoer. Vi fikk ansiktsmaling, tradisjonelt afrikansk klesplagg, proeve trommespilling og ikke minst gikk vi til spaamannen Sia Papa som kunne fortelle oss om all suksessen vi kommer til aa oppleve i livet vaart, hvor mange barn vi skal faa osv. Ikke saa veldig realistisk, men morsomt var det.


Victoriafallene!

 
Et bilde som illustrerer hvordan vaeret var da vi besoekte de beroemte fallene!

Neste formiddag testet Marit og jeg ut rafting i Zambezi River. Forholdene er ganske rolige paa denne tiden av aaret, men vi fikk likevel en liten adrenalinopplevelse. I tillegg var omgivelsene kjempefine med Zambia paa den ene siden av elva og Zimbabwe paa den andre. Til opplevelsen hoerer ogsaa med den siste klatreturen opp fra elva. I omtrent 20 minutter gikk vi oppover den bratte bakken mens vi bar paa utstyr fra raftinga. Det tok leggene mine hele 4 dager foer de kom seg etter den harde paakjenningen.

Da vi foerste dagen spurte etter veien til Victoriafallene kom vi i prat med en dame som viste seg aa vaere laerer paa en lokal skole. Etter raftinga dro vi paa besoek til denne barneskolen med 1700 elever. Da vi kom inn porten ble vi omringet av de mange elevene, men vi fant til slutt frem til klassen vi skulle besoeke. Elevene hadde egentlig faatt lov til aa dra hjem tidligere denne fredagen, men de fleste av dem sto og ventet paa oss da vi kom. De stilte seg hoefflig paa rekke og takket pent naar vi delte ut godteri vi hadde med til dem. De syntes ogsaa det var veldig stas aa bli tatt bilde av.

Bilder fra besoeket paa barneskolen i Zimbabwe.

Paa loerdag begynte vi paa den langen veien tilbake til Johannesburg. Vi overnattet i Nata (samme plass som vi sov de to foerste nettene) og soendag ettermiddag kom vi tilbake til Drifers Johannesburg Inn. Siden Johannesburg er kjent for aa vaere et utrygt sted aa bevege seg paa egenhaand valgte vi aa bruke penger paa en guidet tur i Johannesburg og Soweto. Turen var absolutt verdt pengene! Vi hadde egen guide/sjaafoer som tok oss rundt begge steder. Saerlig i Soweto var det mye historie aa laere. Vi besoekte blant annet gata der baade Nelson Mandela og Desmond Tutu har bodd, Hector Pietersson Museum og fikk et innblikk i hvordan apartheid har paavirket befolkningen i Soer-Afrika. Tilbake paa Drifters Inn var det gjennsyn med gruppa vi hadde moett i Vic Falls og etter middag dro en del av oss ut paa en lokal bar. Jeg hadde aldri i mitt liv trodd jeg skulle bevege meg ute paa nattetid i det beryktede Johannesburg, men med lokale guider og litt forhaandsregler gikk det uten problemer. Det skal ogsaa nevnes at stroeket vi bodde i er kjent for aa vaere trygt og baren laa i gangavstand fra hotellet.

 
I oeverste etasje av Johannesburgs hoeyeste kontorbygning.

Utenfor Hector Pieterson Museum i Soweto. Samme sted som demonstrasjonen der flere hundre skoleelever ble drept fant sted.

Alt i alt har vi hatt det helt fantastisk i Afrika og jeg kommer definitivt til aa dra tilbake til denne verdensdelen flere ganger. Baade opplevelsene av de ville dyrene, byene, naturen og ikke minst menneskene har vaert positive. Anbefales paa det sterkeste!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar