29. januar 2010

Moremi, Savuti & Chobe

Etter aa ha forlatt Maun kjoerte vi nordover i Botswana og inn i nasjonalparken Moremi. Vi tilbrakte to dager i denne nasjonalparken og i loepet av denne tiden utfoerte vi flere "game drives", dvs kjoering med en 4x4 paa veldig humpete veier og konstant paa utkikk etter dyr av interesse. Allerede foerste dagen saa vi mange elefanter, og vi var saa heldige aa oppdage en loeveflokk som laa og slappet av under et tre. I tillegg ble vi mettet paa syn av baade giraffer, sebraer, vortesvin, flodhester, impala osv. Campingen foregikk inne i nasjonalparken, og ogsaa her hoerte vi loevene broele naar vi satt rundt baalet paa kvelden.

Sebramammaen staar og ser paa det doede sebrafoellet sitt.. Et trist syn!
Flodhester! Her sitter vi inne i bilen og tar bilder, saa ingen fare her.

Etter aa ha forlatt Moremi satte vi kursen for Savuti, som er en annen nasjonalpark i Botswana. Savuti River som ligger i denne nasjonalparken har staatt stille siden 1982, men samme dagen som vi ankom var den begynt aa stroemme igjen. Elefantene syntes tydeligvis at dette var svaert spennende, de kommuniserte seg i mellom og hundrevis av elefanter kom fra omraadene rundt. Her fikk vi virkelig oppleve elefanter paa naert hold. Naar vi var paa "game drive" saa vi en flokk paa omtrent 30 elefanter teste ut kvaliteten paa drikkevannet i en liten dam rett ved bilen. Senere samme dag omringet et enda stoerre antall elefanter bilen vaar naar vi var paa vei tilbake til campen. Marit og jeg proevde haaploest aa gjemme oss for de naermeste elefantene ved aa dukke ned paa setene vaare. Dersom en elefant hadde proevd aa angripe, hadde nok "gjemmestedet" vaart blitt fort oppdaget. Da elefantene etter en stund trakk seg tilbake og vi kunne kjoere videre satt guiden i forsetet og lo godt av uttrykket Marit og jeg hadde hatt der vi provde aa gjoere oss saa smaa som mulig i baksetet. Tilbake i campen i Savuti fikk vi nok en gang oppleve elefantenes naervaer. Elefanter passerte stadig campen der vi holdt paa aa lage middag. Noen av elefantene var knapt 5 meter unna og de italienske damene (de eneste andre deltagerne paa turen) var en smule engstelig for at teltet deres var litt utsatt der det sto utpaa sletta. Men elefantene visste heldigvis aa unngaa aa traakke paa teltet.

 Marit og jeg ble flinke til aa sette opp telt etterhvert. Her ved campen vaar i Savuti nasjonalpark.

 Stor hannelefant rett ved bilen. Den brydde seg lite om at vi sto ved siden av og tok bilder.

Elefantflokken som testet ut drikkevannet. Her har de ennaa ikke funnet ut at vannet var daarlig kvalitet.

Paa vei fra Savuti til Chobe nasjonalpark tidlig torsdag morgen saa vi en hannloeve ligge aa dra seg langs veien. Den laa der velvillig og ventet til vi hadde knipset bildene vi ville ha, og deretter labbet den inn mot bushen. Som foelge av at Savuti River hadde begynt aa stroemme igjen var broa som gikk over elva blitt oedelagt, men heldigvis gikk det fint aa kjoere over elva med vaar 4x4. Resten av dagen skulle derimot by paa flere problemer for kjoeretoeyet vaart. Rett utenfor grensa til Savuti nasjonalpark gikk clutchen i stykker. Guiden og sjaafoeren fikk fikset den etter en knapp time, men den holdt ikke lenger enn til naermeste landsby. Nok en gang fikk de reparert den paa et vis, men da den broet sammen siste gang endte vi opp med aa spise en improvisorisk lunsj i veikanten mens elefanter vandret forbi. Heldigvis klarte guiden aa finne paa enda en maate aa reparere clutchen paa, men da vi ankom campingplassen i Chobe etter 12 timer var hele dagen gaatt.

 Loeven vi saa rett ved siden av veien.

Oedelagt bro over Savuti River. Bilen paa motsatt side maatte snu. Vi kom oss heldigvis over.

Tidlig neste morgen fikk vi tid til en liten "game drive" foer vi kjoerte inn til byen Kasane, der reservedelen til clutchen ventet paa oss! Guiden vaar var svaert overrasket over at vi ikke saa noen elefanter i Chobe, men de mange elefantene som pleide aa vaere der hadde sannsynligvis dratt til Savuti for aa oppleve den stroemmende elva. Vi saa ikke saa mange elefanter denne dagen, men vi var heldige og fikk se baade boeffel og enda flere loever. I tillegg krydde det av aper hoyet og lavt.

 
Campen ved Chobe River

Giraffer i Chobe nasjonalpark.

 Marit tar bilde av boeffler. De eneste vi saa paa turen.

 
Enda en hannloeve! Denne gangen i Chobe nasjonalpark.

Etter en liten pause i Kasane var det tid for aa forlate Botswana og krysse grensa til Zimbabwe. Den bushrelaterte opplevelsen av Afrika var naa unnagjort og det har vaert veldig spennende og kunne campe ute i det ville og oppleve de afrikanske dyrene paa naert hold! Vi har sett utrolig mange dyr (mange flere enn jeg har nevnt her og mange flere enn jeg kan navnet paa) og foeler at vi har faatt en skikkelig "african experience"!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar